24
TOUKO
2019

EU-parlamenttivaaleissa äänestetään ensi sunnuntaina 26.5. Jos olet äänioikeutettu, niin mikset sinäkin äänestäisi!?

Eurooppa ja Euroopan unioni” -kurssilla (YH03) järjestettiin kirjoituskilpailu EU:iin ja vaaleihin liittyen. Voittajaksi selviytyi ohessa julkaistava Selinä Neran hyvin ansiokas teksti, jonka luettuasi houkutus äänestää varmasti kasvaa. Toisen sijan jakoivat niin ikään oivaltavilla teksteillään Janina Aso ja Leevi Lindstedt.

YH-opettajat Johan Johansson, Noora Nieminen  ja Kimmo Koiranen

________________________________________________________________________

Selinä Nera

Mikä on EU ja miksi kannattaa äänestää EU-vaaleissa?

EU-vaalit ei ole Suomessa kuuma puheenaihe. Alle puolet meistä äänestää EU-vaaleissa. Nuorista vain noin 10% äänestää. Mutta miksei ihmisiä kiinnosta EU:n eli meidän yhteiset asiat. Syyt ovat moninaiset, mutta olen kuullut nuorten suusta, ettei EU:n toiminta vaikuta heihin. Tämä kertoo mielestäni siitä, että he eivät kunnolla tiedä, mikä EU on ja mihin se voi vaikuttaa. Euroopan unioni haluaa edistää tasa-arvoa, demokratiaa, rauhaa sekä ihmisten ja tavaroiden vapaata  liikkuvuutta. Se on taloudellinen ja poliittinen liitto, jolla on suuret vaikutusmahdollisuudet koko Euroopan alueella ja globaalistikin.

Päätöksenteko EU:ssa koetaan hyvin etäisenä, vaikka todellisuudessa ne päätökset ovat lähellämme jatkuvasti. Kaupoissamme on esimerkiksi tuotteita, joiden kuljetus maahan ei olisi helposti mahdollista ilman yhteistä kauppaliittoamme. Lisäksi meillä on mahdollisuus matkustella ja muuttaa ongelmitta toiseen maahan vaikka opiskelemaan. Mikään ei rajoita meitä. Voimme vaikka tehdä kansalaisaloitteen EU:lle. Olemme saaneet myös vähävaraisten auttamiseen apua EU:lta.

Lisäksi EU on instituutio, jossa ratkaistaan kaikkia meitä koskevia globaaleja ongelmia. Saimaannorppia uhkaa sukupuutto ilmaston lämmetessä. Meillä on syytä olla huolissaan tulevaisuudestamme. Ympäristökatastrofit lisäävät myös ympäristöpakolaisten määrää. Heille uuden kodin löytäminen voi olla vaikeaa. Yhteistyöllä voimme koittaa vaikuttaa siihen, mitä ympärillämme tapahtuu. Yhden maan mahdollisuudet hidastaa ilmastonmuutosta ovat marginaaliset.

Saamme EU:lta turvaa. Meille halutaan luoda turvallinen ympäristö, jossa ketään ihmisiä ei syrjitä minkään ominaisuuden takia. Kaikille halutaan taata ihmisarvoinen elämä, mutta voiko nämä eurooppalaiset arvot ja asenteet olla nykymaailmassa uhattuina. Sitä me emme voi tietää, mutta meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen äänestämällä Euroopan parlamenttiin sellaisen päättäjän, joka ajaa itsellesi tärkeitä asioita. Ei ole yhdentekevää äänestävätkö nuoret, sen näimme jo taannoin Yhdysvalloissa. EU:ssa on jopa äänestetty siitä pitäisikö abortin teko kieltää. Mitä sinä ajattelet? Onko nämä asioita, jotka ovat yhdentekeviä, eikä vaikuta elämääsi? Jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa, käytäthän äänesi.