07
MAALIS
2018

Silmänliiketutkimusta Kaarinan lukiolla

Osa Kaarinan lukiolaisista (Focus-linjalaiset ja psykologiasta kiinnostuneita abeja) osallistui maaliskuussa (2.3 ja 6.3) Turun yliopiston psykologian laitoksen tekemään silmänliiketutkimukseen. Tutkimuksesta vastaa Raymond Bertram hänen assistenstissa Essi Vastamäen  kanssa.

Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää maahanmuuttajien suomen kielen lukunopeutta. Kontrolliryhmäksi tarvitaan suomenkieltä äidinkielenään puhuvia henkilöitä. Kontrolliryhmän henkilöt koostuvat sekä yliopisto-opiskelijoista ja lukiolaisista. Kiinnostavaa onkin lisäksi selvittää onko lukiolaiset saavuttaneet saman lukunopeus tahon kuin mikä on yliopisto-opiskelijoilla. Nämä verokkikoehenkilöt lukevat 150 lausetta, joiden aikana koehenkilöt silmänliikkeet rekisteröidään, jotta saadaan selville kuinka nopeasti he lukevat sanat ja niistä koostuvat lauseet. Tätä selvitellään mm sen perusteella kuinka monta kertaa he silmäilevät sanoja eli kohdistavat sekä lukistevat katseensa sanoihin. Välillä varmistetaan tarkistavilla kysymyksillä, että tekstin sisältö on ymmärretty. Tutkimuksessa selvitetään erityisesti sanavartalojen muutosten ymmärtämistä  eri sijapäätteiden yhteydessä. Tällaisia sanoja ovat

’tauolla, illalla, pöydällä, kortilla, linnun, lipun’. Nämä sanat esitetään lauseyhteydessä ( ’Yleensä lipun osto on helpointa internetissä’). Lukiolaisten lukunopeutta ja ”silmänliikekäyttäytymistä” verrataan maahanmuuttajien vastaaviin tuloksiin.

Opiskelijan Joel Hirvensalon mukaan tutkimukseen osallistuminen on kiinnostavaa. ”Oli mielenkiintoista huomata miten esim. lauseessa OLI-sana ikäänkuin hypättiin yli silmän pysähtymättä sen kohdalle.”